Tudomány

2028-ra feltámadhatnak a gyapjas mamutok

Leonello Calvetti/Stocktrek Images / Getty Images
Leonello Calvetti/Stocktrek Images / Getty Images

Egyre közelebb kerül a gyapjas mamut feltámasztásához egy amerikai startup – írja a Business Insider. A vállalat a közelmúltban áttörést ért el az átprogramozott elefánt-őssejtek létrehozásában.

Ben Lamm, a Colossal Biosciences társalapítója és vezérigazgatója szerint az eredmény számos kutatási terület előtt utat nyithat. A cégnél abban bíznak, hogy a kihalt fajok visszahozatalával erősíthetik a biológiai sokféleséget, emellett a kipusztulás szélén álló állatoknak is segíthetnek.

A Colossal Biosciences a mamutok mellett többek között a dodókat és a tasmán tigriseket is feltámasztaná. „Minden egyes lépés közelebb visz minket hosszú távú céljainkhoz, hogy visszahozzuk ezeket az ikonikus fajokat” – nyilatkozta Lamm.

A cégnél úgy gondolják, hogy 2028-ra mesterséges megtermékenyítés segítségével létrehozhatnak majd egy mamutszerű, génszerkesztett élőlényt.

A cég szerint ez a létező elefántokon is segíthetne, amelyeket köztudottan nehéz laboratóriumban tanulmányozni.

Az őssejtek természetes módon fordulnak elő a szervezetben. Különlegesek, mert szinte bármilyen sejttípussá képesek átalakulni, programozásukhoz összetett keveréket állít elő a szervezet. Sokáig úgy gondolták, hogy ez a folyamat nem visszafordítható, de a 2000-es évek elejére kifejlesztettek egy koktélt, amellyel visszaalakíthatóak az őssejtek.

A felfedezés komoly biológiai áttörés volt. Az új keverék a legtöbb fajnál, köztük az embereknél hatékonyan működött, az elefántok esetében viszont nem. A Colossal Scientistsnek most sikerült ezen állatoknál is létrehoznia a szükséges koktélt, a felfedezés révén pedig a kutatók idővel kideríthetik, hogy miként hozhatnak létre mamutot.

„Leginkább azt várjuk, hogy az általunk kifejlesztett sejteket arra használjuk, hogy elefánt ivarsejteket növesszünk edényben” – mondta Evan Appleton, a csapat vezetője. Amennyiben a kutatóknak sikerülni begyűjtés nélkül, laboratóriumi körülmények között előállítania ezeket a sejteket, az óriási eredmény lenne, és utat nyitna a mesterséges megtermékenyítés előtt.

A cég vizsgálatai az elefántok szaporodásának alaposabb megértéséhez is hozzájárulhatnak. Mint Eriona Hysolli, a vállalat szakértője kiemelte, az elefántok vemhessége nagyon hosszú és összetett folyamat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik