Csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata a feldolgozott húsok kerülésével – írja a ScienceAlert. Egy új tanulmány eredményei azt mutatják, hogy ezek az élelmiszerek magas só- és telítettzsír-tartalmuk miatt nagy mértékben növelik a diabétesz veszélyét.
A rendelkezésre álló adatok szerint, ha az emberek 30 százalékkal kevesebb feldolgozott húst ennének, mint most, akkor csak az Egyesült Államokban 353 ezerrel kevesebb embernél alakulna ki 2-es típusú cukorbetegség, 92 500-nál nem lépne fel érrendszeri betegség, 53 300 pedig a bélrákot kerülhetné el.
A szakértők ezért arra ösztönöznek mindenkit, hogy hússzükségleteiket lehetőleg friss termékekkel elégítsék ki az előre feldolgozott ételek helyett. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy milyen friss húst vásárolunk, hiszen sok bizonyíték mutat arra, hogy a vörös húsok (marha, sertés, bárány) túlzott fogyasztása is negatív hatással lehet az egészségre, ezért érdemes inkább a szárnyasokat és a halakat választani.