Két géntechnológiával módosított kukoricafajtát engedélyezett az Európai Bizottság – írja az MTI a testület keddi közleménye alapján.
A bizottság kiemelte, hogy kukoricafajták átfogó és szigorú értékelési eljáráson mentek keresztül, amely biztosítja az emberi és állati egészség, valamint a környezet magas szintű védelmét. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az engedélyezést megelőzően kedvező tudományos értékelést adott ki, amelyben megállapította, hogy ezek a géntechnológiával módosított kukoricák ugyanolyan biztonságosak, mint hagyományos társaik.
Az engedélyek 10 évig érvényesek, és minden géntechnológiával módosított növényekből előállított termékre az EU szigorú címkézési és nyomonkövethetőségi szabályai vonatkoznak.
Fontos azonban kiemelni, hogy az új engedély kizárólag az NGT-növényekre vonatkozik. Ezek a növények a hagyományos GMO-kkal (genetikailag módosított szervezetek) ellentétben nem tartalmazhatják tőlük rendszertanilag távol álló fajok genetikai információit.
A szabályozásról, valamint a génszerkesztési eljárások közötti különbségekről bővebben alábbi cikkünkben olvashatnak: