Tudomány

Rövidesen újabb hőhullám érkezik

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Keddre már az egész országban meghozta az enyhülést egy hidegfront, amely a nap folyamán egyre lassuló mozgással halad kelet felé. Hazánk kétharmadán, a Duna-Tisza-közén és a Tiszántúlon elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ezeken a területeken záporok, zivatarok alakulhatnak ki, elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávja és a délkeleti területek érintettek.

A front nyomában néhány napra beáll az ilyenkor szokásos időjárás, majd újabb hőhullám érkezik

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A július elején átlagosnak tekinthető hőmérséklet a 24-30 fok közötti tartományt jelenti, szombatig lesz benne részünk, és szerdától már csak helyenként számíthatunk csapadékra. Ez a három-négy nap „gyerekkorunk” nyarait idézi, és valódi felfrissülésnek számít a korábbi kánikulához képest. Érdemes kiélvezni, mert szombaton indul az újabb hőségperiódus.

Északnyugat-Európa felett ugyanis erős ciklon alakul ki, amelynek óramutató járásával ellentétes örvénylése forró afrikai levegőt sodor térségünkbe. Szaharai porral együtt, mint  a múlt héten.

A meleg vasárnap tetőzik országszerte 30-37 fokkal, majd hétfőn újabb hidegfront hoz némi lehűlést.

Talán túlzás is lehűlésnek nevezni, mert a hőmérséklet csupán 29-34 fokra „esik vissza”, és ezek az értékek maradnak előre láthatóan a hónap közepéig. Addig számottevő csapadék sem várható, jelen állás szerint július 16-17. körül érkezhet egy esőt hozó hidegfront, de ennél többet egyelőre nem mondhatunk, miként az sem látszik, hogy hőmérséklet terén mi lesz a hatása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik