Szorongáshoz vezethet a zsírban gazdag étkezés – írja a ScienceAlert egy kutatás eredményei alapján.
A laboratóriumi patkányokon elvégzett kísérletek szerint a zsíros – kiváltképp a telített zsírokat nagy számban tartalmazó állati eredetű – ételek károsítják a bélflórát, és a viselkedést is befolyásolják. Ezt abból állapították meg, hogy a sok zsírt fogyasztó rágcsálók agytörzsének stresszért és szorongásért felelős része megnövekedett aktivitást mutatott. A tudósok pedig úgy vélik, hogy az ilyen táplálkozás az emberekre is hasonló hatással lehet.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint szorongásos zavarok világszerte mintegy 300 millió embert érintenek, ezzel pedig a legelterjedtebb mentális betegségnek számítanak. Az ilyen problémákkal küzdők némelyike csak rövid időkre jelentkező erős aggodalmat tapasztal, mások szorongása viszont olyan intenzív lehet, hogy már a mindennapi életüket is megzavarja.
A kutatók kiemelték, hogy nem szabad az összes zsírt egy kalap alá venni, hiszen a hal- és olívaolaj például kifejezetten egészséges lehet megfelelő mennyiségben fogyasztva.