Tudomány

Szorongást okozhatnak a zsíros ételek

Alexander Spatari / Getty Images
Alexander Spatari / Getty Images

Szorongáshoz vezethet a zsírban gazdag étkezés – írja a ScienceAlert egy kutatás eredményei alapján.

A laboratóriumi patkányokon elvégzett kísérletek szerint a zsíros – kiváltképp a telített zsírokat nagy számban tartalmazó állati eredetű – ételek károsítják a bélflórát, és a viselkedést is befolyásolják. Ezt abból állapították meg, hogy a sok zsírt fogyasztó rágcsálók agytörzsének stresszért és szorongásért felelős része megnövekedett aktivitást mutatott. A tudósok pedig úgy vélik, hogy az ilyen táplálkozás az emberekre is hasonló hatással lehet.Az eredmények tehát azt mutatták, hogy az elhízás és szívbetegségek mellett az egészségtelenül étkezőket olyan mentális problémák is sújthatják, mint a szorongás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint szorongásos zavarok világszerte mintegy 300 millió embert érintenek, ezzel pedig a legelterjedtebb mentális betegségnek számítanak. Az ilyen problémákkal küzdők némelyike csak rövid időkre jelentkező erős aggodalmat tapasztal, mások szorongása viszont olyan intenzív lehet, hogy már a mindennapi életüket is megzavarja.

A kutatók kiemelték, hogy nem szabad az összes zsírt egy kalap alá venni, hiszen a hal- és olívaolaj például kifejezetten egészséges lehet megfelelő mennyiségben fogyasztva.

Kapcsolódó
Demenciához vezethet az egészségtelen étkezés
A húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napiszintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet az Alzheimer-kór kialakulásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik