Tudomány

Végig ébren volt veseátültetése alatt ez a férfi

Northwestern Medicine
Northwestern Medicine

Altatás nélkül hajtottak végre veseátültetést egy amerikai férfin – számolt be róla a Live Science. A 28 éves John Nicholas így végig ébren lehetett saját transzplantációja alatt, egy nappal a beavatkozás után pedig már haza is engedték.

A veseátültetések után általában több napig, vagy akár egy teljes hétig kórházban tartják a pácienseket. Nicholas operációja viszont eltért a megszokottól: altatás helyett érzéstelenítőt fecskendeztek a gerincvelőjét körülvevő folyadékba, emellett pedig nyugtatót is adtak neki, hogy ellazítsák.

A beavatkozás kevesebb mint 2 órát vett igénybe, a férfi pedig egyáltalán nem érzett fájdalmat közben. A műtét közben egyszer még meg is pillanthatta új veséjét, amelyet legjobb barátja, Pat Wise adományozott neki, az átültetést követő napon pedig távozhatott is kórházból.

Nicholasnál 16 éves korában kezdtek vesepanaszok jelentkezni, amelyek végül odáig fajultak, hogy transzplantációra lett szüksége. Május 24-ei műtétje óta viszont jól van, és végre újra úgy tud étkezni és mozogni, mint betegsége előtt.

Dr. Satish Nadig, az operációban résztvevő egyik sebész szerint kedvező lenne, ha az érzéstelenítéssel történő műtétek elterjednének, hiszen ezzel lerövidíthető lenne a páciensek kórházban töltött ideje. Az altatás ugyanis napokig hatással lehet egy ember memóriájára, koncentrációs képességeire és relfexeire, ami miatt kórházi megfigyelést igényelnek.

A altatás elkerülése ráadásul sokak számára elérhetővé tehetné a szervátültetéseket, például az idősebb betegeknek is, akiket szív- és tüdőbetegségeik miatt kockázatos lenne altatni.

Kapcsolódó
Sertésvesét ültettek egy férfi testébe
Ez volt az első alkalom, hogy egy disznó veséjét ültették egy élő ember szervezetébe. A páciens felépülőben van, hamarosan haza is engedhetik a kórházból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik