Tudomány

Eladják Albert Einstein és Szilárd Leó legendás levelét

Albert Harlingue / Roger-Viollet via AFP
Albert Harlingue / Roger-Viollet via AFP

A Christie’s aukciósház szeptemberben 4 millió dolláros becsült értékkel bocsátja árverésre azt a kétoldalas levelet, amelyben Albert Einstein figyelmeztette Franklin D. Roosevelt akkori amerikai elnököt a náci Németország nukleáris fenyegetésére – írja a The Guardian.

A kézirat egyike annak a két példánynak, amelyet a legendás fizikus Long Island-i faházában írt kollégájával, Szilárd Leóval.

A szakértők arra figyelmeztették az elnököt, hogy a németek rendkívül erős bombákat készíthetnek, amelyeket az Egyesült Államok ellen is bevethetnek.

A páros arra sürgette a kormányt, hogy kezdjen hasonló kutatásokba, Roosevelt válaszul létrehozta azt a bizottságot, amely a J. Robert Oppenheimer vezette Manhattan Project előfutára volt. A folyamat végül elvezetett a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák létrehozásához és a második világháború lezárásához.

A levél egyik példányát jelenleg a New York-i Hyde Parkban található FDR Elnöki Könyvtárban és Múzeumban őrzik, a másik a Microsoft néhai társalapítójának, Paul Allennek a hagyatékához tartozik. A milliárdos élete során elképesztő gyűjteményt halmozott fel, az iratot 2002-ben vásárolta meg Malcolm Forbes üzletembertől, aki pedig korábban Szilárd Leó hagyatékából szerezte meg azt.

A Christie’s korábban is értékesített olyan tételeket, amelyek Einsteinhez köthetők. 2018-ban a tudós híres Isten-levelét adták el csaknem 3 millió dollárért az aukciósház közvetítésével, 2021-ben pedig az általános relativitáselmélet egyik előkészítő munkáját értékesítették 13 millió dolláros rekordáron.

A szakértők arra számítanak, hogy a mostani dokumentum is igen vonzó lesz a gyűjtőknek, különösen az Oppenheimer-film után, illetve az Egyesült Államok, Oroszország és Kína közötti új, háromoldalú nukleáris fegyverkezési verseny miatti aggodalmak közepette. Az 1939. augusztus 2-án kelt levél kevesebb mint egy hónappal azelőtt született meg, hogy Németország lerohanta Lengyelországot, elindítva a második világháborút.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik