Tudomány

Sosem látott ragadozóra bukkantak Brazíliában

Matheus Fernandes
Matheus Fernandes

Krokodilszerű, kistestű ragadozót találtak, amely egykor a mai Brazília területét járta – írja az ABC News. Amint a felfedezésről szóló tanulmányból kiderül, az új faj a Parvosuchus aurelioi nevet kapta, és mintegy 237 millió éve élhetett.

A fosszília egy hiányos csontvázból áll, amelynek azonban része egy teljes koponya. A koponya 15 centiméter hosszú, hosszú, vékony állkapcsa van, amelyből hegyes, hátrafele görbülő fogak állnak ki. A kutatók becslése szerint az állat egy körülbelül 2 méter hosszú, fürge, négy lábon járó ragadozó lehetett.

Ezek a hüllők a triász korban lehettek elterjedtek, több millió évvel azelőtt, hogy a dinoszauruszok kezdték uralni a Földet. A szakértők szerint az aprótermetű ragadozó jelenléte arra utal, hogy a mai Brazília ökoszisztémája az ősi időkben sokkal komplexebb volt, mint azt korábban hitték.

A faj a Gracilisuchids nembe tartozik, ezzel pedig igazi ritkaságnak számít, ugyanis ezelőtt csupán három Gracilisuchids-fajt ismertek, kettőt Kínában egyet pedig Argentínában fedeztek fel.

Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi vezetett a kihalásukhoz, de valószínű, hogy a klímaváltozás, illetve a dinoszauruszok feltűnése is közrejátszhatott. A kis ragadozók ugyanis feltehetőleg nem tudtak versenyezni a hatalmas őshüllőkkel az élelemért, ezért csökkeni kezdhetett a példányszámuk.

Kapcsolódó
Hatalmas ősi ragadozó maradványaira bukkantak
Az óriási repülő őshüllő szárnyfesztávolsága a 4,5 métert is meghaladta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik