Tudomány

Lokiról neveztek el egy új dinófajt

Fabrizio Lavezzi
Fabrizio Lavezzi

Egy friss tanulmány alapján korábban nem ismert dinoszauruszfaj fosszíliájára bukkanhattak Montanában – írja a The Guardian. A Lokiceratops rangiformis az ötödik faj lehet egy olyan dinócsaládból, amelyet a Kennedy Coulee nevű szurdokban tártak fel.

A késő kréta időszakból származó Ceratopsia család tagjai közé tartozott a jól ismert Triceratops nem. A Lokiceratops közel 78 millió évvel ezelőtt élt, akkoriban egy mocsárvidék terült el a térségben.

A dinoszauruszt Lokiról, a skandináv és germán mitológia cselvető, tréfacsináló, bajhozó istenéről nevezték el.

Ennek oka az, hogy az elbeszélésekben Loki gyakran két pengét hordott magánál, és az újonnan leírt fajnak pedig két, pengeszerű szarva volt.

Mark Loewen, a Utahi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint egyre biztosabb, hogy a szarvas dinoszauruszok a társak figyelmének felkeltésére, illetve a riválisok elrettentésére használták díszeiket. A Lokiceratops feltűnő egyezéseket mutat más, a térségben felfedezett dinoszauruszokkal, így a Medusaceratopsszal.

Mindkettő nagytestű növényevő volt hasonló tulajdonságokkal, de a Lokiceratops legalább 20 százalékkal nagyobbra nőtt. Egyes kutatók ugyanakkor úgy vélik, hogy a térségben felfedezett egyes kövületek valójában nem külön fajokhoz tartoznak, csak a fejlődés más-más lépcsőfokait mutatják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik