Tudomány

Lenyűgöző aranykincsre bukkant egy férfi fémkeresővel

Nikolay Ponomarenko / Getty Images
Nikolay Ponomarenko / Getty Images

Ritka aranykincsre bukkant egy fémkeresős férfi Norvégiában – számolt be róla a Sciencenorway egy Facebook-bejegyzésre hivatkozva.

Mikkel Killingmoe Christensen éppen egy farmon kutatott, amikor műszere csipogni kezdett. A jel olyan gyenge volt, hogy Christensen kis híján meg sem állt miatta, végül azonban szerencséjére mégis ásni kezdett.

Nem sokkal a felszín alatt egy apró, vékony fémdarabot talált. Először azt hitte, hogy egy csokoládé csomagolásának egy darabja lehet, később azonban kiderült, hogy egy értékes, több mint 1500 éves aranykincsről van szó.

A lelet egy úgynevezett gullgubber, vagyis egy vékony aranylemezből készült, embert ábrázoló amulett.

Mikkel Killingmoe Christensen / Østfold kulturarv / Facebook

A régészek nem tudják pontosan, hogy mire használhatták ezeket a tárgyakat a korabeli emberek, de annyi biztos, hogy a Krisztus utáni 6-8. századból származnak, és Skandinávia minden országában találtak már hasonlót. Ezeknek a vékony aranylemezeknek az a legnagyobb különlegességük, hogy körülbelül 1 centiméteres, apró méretük ellenére lenyűgözően részletesek a rajtuk látható képek. Egyes figuráknak különböző mintázatú ruháik és dísztűik vannak, de még a kontyaik is eltérnek.

A most felfedezett leleten két emberi figura is látható, egy köpenyt viselő férfi és egy nő. A szakértők szerint az ábrázolások jellegzetességeiből egyértelműen látszik, hogy ez a gullgubber norvég eredetű.

Kapcsolódó
Viking ezüstöt talált a fémdetektoros
A lelet a Brit-szigetekhez tartozó Man-szigeten került elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik