Tudomány

Mutatjuk, mikor enyhül a forróság

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Kiterjedt és stabil ciklon tanyázik Nyugat-Európa felett, a légörvény óramutató járásával ellentétes forgása szállítja fölénk a kifejezetten forró levegőt Afrika felől. Ennek köszönhető a nagy mennyiségű szaharai por is a légkörben. Csütörtökre virradó éjszaka érkezett ugyan egy harmatgyenge hidegfront, ám csak az északkeleti és északnyugati országrészben okozott mindössze 2-3 fokos „lehűlést”.

A hőségnapok után szombaton várható egy hidegfront érkezése, amely hőmérsékletileg két részre osztja hazánkat: nagyon meleg és kevésbé meleg tájakra

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ma 36-37, pénteken 38-39 fokos maximumokra számíthatunk elsősorban az ország déli tájain, máshol pár fokkal enyhébb csúcsértékek lesznek, csapadékkal nem kell számolni. A szombati front nyomán elsősorban az északi és a keleti megyékben lehet egy-egy zápor, zivatar, és legalább ez az őrült hőség megszűnik. Vagy legalábbis alábbhagy, de nem azonos mértékben.

Leginkább nagyjából a Nyíregyháza-Pécs vonaltól északnyugatra csökken a hőmérséklet, itt 26-32, míg ettől délkeletre 32-34 fokos csúcsok várhatók a folytatásban.

Ez az időjárási helyzet és megosztottság egyelőre tartósnak ígérkezik, miként a hőmérsékleti maximumok is nagyjából ezekben a tartományokban mozognak majd a jövő hét folyamán. Ami biztos, hogy délkeleten tartós hőhullámra kell készülni, itt megmaradnak a magas középhőmérséklet miatti figyelmeztetések, csupán a fokozatukban várható változás.

Határozott csapadék egyelőre nem látszik, jelen állás szerint 27-28. környékén érkezhet egy újabb gyenge hidegfront, ebből „jelentősebb valószínűséggel” lehet helyenként eső.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik