Tudomány

Két delfint mentettek ki a bombák sújtotta ukrán városból

Grant Faint / Getty Images
Grant Faint / Getty Images

Két beluga delfint szállítottak el a kelet-ukrajnai Harkivból, hogy megmentsék őket az orosz bombázásoktól – írja a The New York Times. A 15 éve Plombirt és a 14 éves Mirandát Európa legnagyobb vízi állatkertjébe, a spanyolországi Oceanogràfic-ba költöztették át.

A szakértők szerint a két állat túlélési esélyei nagyon alacsonyak lettek volna, ha előző lakhelyükön maradnak. A belugák ugyanis eredetileg az északi sarkkörnél honosak, vagyis hideg vízre van szükségük az élethez. A háború sújtotta Harkivban viszont összeomlott a villamosenergia-hálózat, így nehezen megoldhatóvá vált a víz hűtése is. Emellett pedig élelmezésük is problémás lett, ugyanis napi 60 kilogrammnyi friss tengeri halat fogyasztanak naponta, amelynek beszerzése nem könnyű feladat háborús időkben. A legnagyobb veszélyt viszont az jelentette rájuk, hogy az elmúlt hetekben már az élőhelyükként szolgáló delfinárium közvetlen közelében is csapódtak be bombák.

A vízi emlősök mozgatása eleve nehéz feladat, de a háborús körülmények és az állatok feldúlt állapota a világ egyik legkomplexebb mentőakciójává tette a két beluga kimenekítését. A folyamat hétfőn vette kezdetét, de az állatok csak szerdán értek új lakhelyükre egy csaknem 36 órás út után.

A szakértők szerint egyébként a belugáknak eleve nem szabadott volna egy ukrán delfináriumban lenniük, és arra utaló jeleket is találtak, hogy az intézmény illegális módon tett szert a két állatra. Az állatvédelmi szervezetek hangsúlyozták, hogy a cetek védett állatok, amelyeket nem szabadna fogságban tartani, de ha már valaki mégis ezt teszi, legalábbis kötelessége lenne minden bajtól távol tartania őket.

Kapcsolódó
Norvégiába költözik az orosz kémdelfin
A szökött állat új lakhelye Hammerfestben lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik