Tudomány

Norvégiába költözik az orosz kémdelfin

Getty Images
Getty Images

Hvaldimir, a fehér delfin egy 2 négyzetkilométeres védett területen töltheti nyugdíjas éveit a norvég fjordokon – írja az IFL Science. Az állat 2019-ben bukkant fel Norvégiában, és egy hámot viselt, amin a „Szentpétervár felszerelése” szöveg állt.

Híre gyorsan elterjedt, és valóságos szenzációvá vált. A hámon szereplő felirat miatt sokan arra gyanakodtak, hogy egy szökött kémdelfinről lehet szó. Bármilyen furcsán hangzik, nem ritka eset, hogy katonai célokra képezzenek ki tengeri emlősöket. Az NPR például nemrég arról írt, hogy delfinek őriznek egy orosz haditengerészeti bázist a Krím-félsziget közelében.

A történet meghatotta Adam Thorpe ingatlanmogult, ezért létrehozta a OneWhale alapítványt, ami kifejezetten Hvaldimir segítésére jött létre.

Úgy gondoltam, ha létre tudnánk hozni egy helyet a számára, amely védett a hajóforgalomtól, akkor a lehető legtermészetesebb körülmények között élhetne

– nyilatkozta Thorpe.

Ha minden jól alakul, Hammerfestben fogják megalapítani a világ első nyíltvízi bálna rezervátuma, ami otthona lehet a szökött delfinnek. A tervek szerint nem lesz egyedül új lakhelyén, más korábban fogságban élt delfineket is befogadnak majd.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik