Tudomány

Gyorsan terjed a húsevő baktérium Japánban

NEMES LASZLO / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
NEMES LASZLO / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Feltűnően gyorsan terjed Japánban a húsevő baktérium által okozott megbetegedés, az év első felében feljegyzett esetek száma máris meghaladta a tavalyi rekordot – írja az MTI a japán járványügyi intézet keddi közleménye alapján.

A megbetegedést az esetek túlnyomó többségében a Streptococcus pyogenes baktérium, vagy a Streptococcus nemzetség egy másik faja okozza. A hatóságok közlése szerint egyre több olyan fertőzést észlelnek, amelyet a baktériumtörzs még könnyebben és gyorsabban terjedő változata okoz, különösen a Tokiót is magában foglaló Kantó régióban.

A húsevő baktérium azért különösen veszélyes, mert a fertőzött szervezetben nagyon gyorsan, órák alatt elpusztítja a kötőszövetet, a lágyrészeket és a zsírszövetet. Kikucsi Ken, a tokiói orvostudományi egyetem professzora elmondta, hogy a baktérium sok esetben egy lábon lévő kisebb sérülésen keresztül fertőzi meg a szervezetet, és idősebb betegek esetén akár 48 órán belül halált is okozhat.

Az országban idén már 977 húsevőbaktérium-fertőzést regisztráltak, a legtöbbet – 145-öt – Tokió prefektúrában. Tavaly egész évben 941 esetet jegyeztek fel, ami az eddigi rekord volt.

Kapcsolódó
Bárkin megtelepedhet a húsevő baktérium
A húsevő baktérium sokak bélflórájának része, észrevétlenül él a bőrünkön. Baj akkor van, ha a szervezetbe kerül: minél mélyebbre jut, annál súlyosabb fertőzést okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik