Tudomány

9000 éves maszkra bukkantak

microgen / Getty Images
microgen / Getty Images

Ritka, a neolitikum idejére datálható kőmaszkot mutatott be a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a tárgy első alkalommal tekinthető meg kiállításon – írja a Heritage Daily. A The Times of Israel szerint a leletet az Izraeli Régészeti Hatóság lopásellenes csoportja szerezte be még 2018-ban.

A mészkőből készült maszk nagyjából 9000 éves, és gondosan faragott: az arc szimmetrikus, az arccsontok egyenletesek, és az orrt, illetve a fogakat is kifaragta az őskori művész.

A Hebron-Júdeai-sivatag déli részén korábban is találtak már kőmaszkokat, hasonló vonásaik alapján azt feltételezik, hogy ezeket mind a kerámia előtti neolitikus B kultúra tagjai hozták létre. Ezen korai mezőgazdasági csoport elsősorban állattenyésztésre támaszkodott, de földműveléssel, vadászattal és gyűjtögetéssel is szereztek élelmet.

A kultúra lelőhelyein feltártak már gipszbe burkolt koponyákat, valamint a lakóhelyek alatt eltemetett egyéb emberi maradványokat. Ezek a leletek az ősök tiszteletének egy korai formáját sejtetik, feltételezhető, hogy a kőmaszkok is a vonatkozó valláshoz kapcsolódtak.

A kerámia előtti neolitikus B kultúra egy 8200 évvel ezelőtti klimatikus átalakulás során tűnt el. A korszakban a globális hőmérséklet hirtelen lecsökkent, a változás pedig akár 200 évig is eltarthatott.

A friss felfedezés azt jelzi, hogy a Hebron-hegy déli területe az ilyen maszkok, illetve a kapcsolódó vallási tevékenységek egyik központja volt a kerámia előtti újkőkorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik