Tudomány

Rátaláltak a 80 éve eltűnt tengeralattjáróra

Lost 52 Project
Lost 52 Project

Rátaláltak egy második világháborúban elsüllyedt amerikai tengeralattjáró roncsaira – írja a Live Science. A híres USS Harder harci jármű 1944-ben merült a tenger mélyére 79 fős legénységével együtt, amikor a Fülöp-szigeteknél harcolt japán csatahajók ellen.

A roncsokat felfedező kutatócsapat szerint a USS Harder jelenleg a Dél-kínai-tenger alján fekszik nagyjából 1140 méteres mélységben. A tengeralattjáró vesztét feltehetőleg mélységi bombák okozták, amelyek 1944. augusztus 24-én végzetes károkat tettek a járműben.

A USS Harder a második világháború egyik leghíresebb tengeralattjárója volt, a feljegyzések szerint 5 japán rombolót és számos kisebb hadihajót süllyesztett el bevetései során.

A roncsokra a Lost 52 Project nevű szervezet bukkant rá, amelynek célkitűzése, hogy 52 bevetés közben eltűnt amerikai tengeralattjárót kutassanak fel a tengerek mélyén. A csapat a USS Harderrel együtt idáig 9 jármű roncsait fedezte fel, amelyek egyben az azokon szolgáló katonák sírjai is. Éppen ezért, amikor felfedeznek egy roncsot, a Lost 52 Project tagjai mindig egy perc néma csenddel adóznak a legénység tagjainak, mindegyikükért megkongatják a harangot, majd egy lelkész vezetésével imát mondanak értük.

A kutatócsapat először szonárral térképezi fel a tengerfeneket, az ott érzékelt objektumokhoz pedig egy önvezető víz alatti járművet küldenek, amely kameráival részletes megfigyeléseket képes végezni. Az eszköz képei alapján a szervezet megállapította, hogy a roncs viszonylag jó állapotban maradt fenn, és az elmúlt 80 évben számos tengeri állat élőhelyévé vált.

Kapcsolódó
120 éve eltűnt hajó roncsát találták meg a tenger mélyén
Több mint egy évszázados rejtélyt fejtettek meg a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik