Tech

120 éve eltűnt hajó roncsát találták meg a tenger mélyén

CSIRO
CSIRO

Megtalálták egy 120 éve eltűnt hajó roncsait Ausztrália partjainál – írja az IFLScience. Az SS Nemesis nevű gőzhajónak még 1904 júliusában veszett nyoma, amikor egy erős viharba került. Az ezt követő néhány hétben a legénység több tagjának a holttestét, valamint a jármű számos alkatrészét mosta partra a tenger, de a süllyedés helyszínét nem tudták azonosítani.

Csak több mint egy évszázaddal a tragédia után találták meg az első nyomot: 2022-ben egy távérzékelő cég egy hajóroncsot talált 26 kilométerre Sydney partjaitól, miközben elvesztett konténereket kerestek. A felfedezés helyén azóta kutatócsapatok munkálkodnak, amelyek először feltérképezték a tengerfeneket, majd kamerákat a vízbe dobva megszemlélték a járműmaradványokat.

Most pedig megállapították, hogy a roncs valóban az SS Nemesis-é.

Ezután a szakértők az elkészített sok órányi videófelvétel alapján létre akarják hozni a hajó 3D-s modelljét, amely segíthet abban, hogy tovább tanulmányozhassák a roncsot. A kutatók emellett arra kérik az SS Nemesis egykori legénységének rokonait, hogy keressék fel őket, hátha hasznos információkkal tudnak szolgálni.

A búvárrégészek szerint Ausztrália közelében több ezer hajóroncs fekszik, amelyek közül sokat a mai napig nem fedeztek fel.

Kapcsolódó
84 éve eltűnt hajó roncsára bukkantak
Az Arlington kapitányával együtt süllyedt el a Felső-tóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik