Tudomány

Egészségesebb és fenntarthatóbb csoki receptjével álltak elő tudósok

Getty Images
Getty Images
Cukor helyett a kakaógyümölcs más részeit használták fel édesítséhez.

Egészségesebb és fenntarthatóbb, a cukrot növényi hulladékkal helyettesítő csokoládé receptjét fejlesztették ki svájci tudósok és csokoládékészítők – írja a Guardian.

Az új recept kulcsa, hogy a cukrot olyan növényi hulladékra cseréli, ami a kakaóhüvely pépjének és héjának összezúzásából keletkezik. A kakaó alapját adó gyümölcsből eddig főleg a babot használták fel csokoládékészítéshez, de a tudósok az említett részekből egy olyan édes és rostos gélt készítettek, ami helyettesítheti a cukrot az édességben.

Ez a megközelítés egy, a hagyományos csokinál táplálóbb terméket eredményez, ami ráadásul fenntarthatóbb, hiszen a végeredmény eléréséhez kevesebb föld és víz szükséges, miközben továbbra is kielégíti az édesség utáni vágyat.

A kakaógyümölcs alapvetően egy tök, és jelenleg csak a magokat használjuk fel

– mondta Kim Mishra, az ETH Zürich élelmiszertechnológusa és a Nature-ben megjelent tanulmány vezető szerzője. „De rengeteg más csodálatos dolog van ebben a gyümölcsben.”

A kakaógyümölcs húsából és levéből készült gél ugyan képes kiváltja a hagyományos kristálycukrot, de probléma, hogy ez a megoldás egyelőre nem rendelkezik azzal a finomhangolási képességgel, amit a kiváltani kívánt cukor biztosít. A gél édessége közelít ugyan a cukoréhoz, de nem éri el pontosan ugyanazt a szintet – mondta Mishra.

Az egészségesebb csokoládé elkészítése az egyensúlyról szól – ha túl sok édesítő gélt adunk hozzá, akkor feldolgozhatatlanná válik; ha nem adunk hozzá eleget, a csoki nem lesz elég édes.

Az élelmiszertechnológus ugyanakkor állítja, az finomhangolási problémák ellenére az egészségesebb csokoládéjuk textúrájában és ízében is hasonlít a dél-amerikai ízes étcsokoládékhoz. „Az édesség lassabban szabadul fel a szájban, mintha hagyományos étcsokoládét ennénk – és több gyümölcsös jegy és savasság érkezik a léből.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik