Tudomány

Második világháborúban elveszett gépre bukkantak

Wikimedia Commons / Közkincs
Wikimedia Commons / Közkincs

Szakértők egy csoportja megtalálta a híres második világháborús amerikai pilóta, Richard Bong korábbi repülőjének roncsát – írja a Heritage Daily. Bong 40 légi győzelmével az Egyesült Államok történetének egyik legsikeresebb vadászpilótája volt.

Bong 1945 augusztusában, egy P-80A Shooting Star tesztelése közben vesztette életét. A gép üzemanyag-szivattyúja meghibásodott, és a pilóta hiába próbálta meg elhagyni a gépet, túl alacsonyan járt, ejtőernyője nem nyílt ki, és a földbe csapódva meghalt.

Korábban egy Lockheed P-38 Lightningot vezetett, a képet barátnője, Marjorie „Marge” Ann Vattendahl tiszteletére Marge-nak nevezte el. A Marge 1944 márciusában, Új-Guinán zuhant le, ekkor nem Bong, hanem Thomas E. Malone vezette.

A pilóta felderítő misszión vett részt, amikor egy elektromos meghibásodás miatt a repülő megpördült, majd a dzsungelbe zuhant.

Malone időben ki tudott ugrani.

A Bong Veterans Historical Centre és a Pacific Wrecks nonprofit szervezet csapata a közelmúltban egy kétnapos expedíció során, Madang tartományban találta meg a gép maradványait. Az azonosítást a sorozatszám utolsó három jegye, illetve a jellegzetes, piros festés segítette.

Briana Fiandt, a Bong Centre kurátora szerint a felfedezéssel nemcsak Richard Bongnak állítanak emléket, hanem mindazoknak, akik áldozatot hoztak a második világháborúban. „Ez tisztelgés a bátorságuk, a szolgálatuk és a nemzetünk történelmére gyakorolt maradandó hatásuk előtt” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik