Tudomány

Így lassítható az agy öregedése

Andrew Brookes / Getty Images
Andrew Brookes / Getty Images

Nagyban függ az étrendünktől, hogy milyen gyorsan öregszik az agyunk – írja a ScienceAlert. Egy új tanulmány szerint a legkedvezőbb hatás akkor érhető el, ha mediterrán étkezési szokásokat sajátítunk el.

A kutatás során 100 65 és 75 év közötti önkéntest vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, melyik tápanyagok a legfontosabbak központi idegrendszerünk fiatalon tartásához. Az eredményekből az látszik, hogy leginkább a halakban és az olívaolajban található zsírsavak, valamint a spenótban és mandulában jelen lévő antioxidánsok lassítják az agy öregedését.

Emellett pedig a sárgarépában és tökökben előforduló pigmentek is hozzájárulnak a jótékony hatáshoz, akárcsak a kolin, ami a tojássárgájában és a nyers szójababban található.

A szakértők szerint a megfelelő étkezéssel lassíthatjuk a kognitív képességeink romlását, de az is elképzelhető, hogy elkerülhetjük az olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór. Ezt a jövőben egy újabb kutatással szeretnék bebizonyítani.

Kapcsolódó
Így lassítható le az öregedés
Egy enzim segítségével hosszabbítanák meg az emberek élettartamát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik