Tudomány

Így lassítható le az öregedés

MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY
MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Megfejtették, hogyan lassítható le az öregedés – írja az IFLScience. A kutatók egy új folyamatot figyeltek meg, amely során a szervezet egy bizonyos enzime méreganyagokat dolgoz fel, ezáltal mérsékeli káros hatásukat és számottevően növeli az élettartamot.

Az alkohol-dehidrogenáz enzimek a glicerint és a glicerinaldehidet bontják le, amely molekulák a testben felépülő zsírszövetek melléktermékei, és tudomásunk szerint káros hatással vannak a szervezetre. Az alkohol-dehidrogenázok termeléséért az adh-1 nevű gén felel.

Az élesztőgombákon és férgeken végzett kísérletek igazolták, hogy az adh-1 gén működésének serkentése képes lelassítani az öregedést, és a szakértők szerint ez az eljárás az embereknél is alkalmazható lehet.

A Caenorhabditis elegans nevű féregfaj génjeinek 70 százaléka megegyezik az emberekével, ezért gyakran végeznek rajtuk kísérleteket.

A kutatók elmondták, az alkohol-dehidrogenázok számának növelése, ezzel együtt az öregedés lassítása természetes úton is lehetséges böjtöléssel, illetve kalória megszorítással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik