A legtöbben egyszerűen kukába dobják, a környezettudatosabbak pedig komposztba hajítják a banánhéjat, egy friss kutatás szerint azonban létezik ennél sokkal jobb felhasználási módja is a maradéknak, írja a Science Alert.
A tanulmány szerint amennyiben a banánhéjat blansírozzuk, majd kiszárítjuk és lisztté őröljük, olyan pékárut készíthetünk belőle, amely ugyanolyan finom lesz, mintha búzalisztet használnánk. Ez a módszer a tudósok szerint nem csak hogy teljesen biztonságos, valójában még egészségesebb megoldás is.
Az ízteszt során a fogyasztók ugyanolyan értékelést adtak az így készült termékekre, mint a hagyományos péksüteményekre. Emellett kiderült, hogy kifejezetten hasznos ásványi anyagokat és rákellenes tápanyagokat is kaphat.
Bónuszként az áru három hónapig szobahőmérsékleten is jól elállt a polcon. Bár a tanulmány csak süteményeknél vizsgálta a hatást, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéj lisztet kenyerekben, süteményekben és tésztákban is érdemes lehet kipróbálni.
A gyümölcs héjának elfogyasztása nemcsak egészséges, hanem segíthet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást is. A banán súlyának ugyanis körülbelül 40 százalékát a héja adja, és a legtöbbször ezt a tápanyagban gazdag borítást egyszerűen kidobják. Persze a banánhéj nyersen teljesen haszontalan, feldolgozva azonban értékes alapanyag lehet.