Tudomány

Ötvenezer éves vírusokra bukkantak

KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
Humán papillomavírus (HPV)
KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
Humán papillomavírus (HPV)

A valaha talált legősibb emberi vírusokra bukkantak a São Paulo-i Szövetségi Egyetem kutatói – írja az Arkeonews. Az ősi kórokozókat neandervölgyi emberek több mint 50 ezer éves csontjaiból sikerült kimutatni.

A szakértők két neandervölgyi férfi DNS-ét vizsgálták meg, akiknek a maradványait egy oroszországi barlangban fedezték fel. Az analízis szexuális úton terjedő humán papillomavírus (HPV), légzőszervi megbetegedést okozó adenovírus, valamint számos másik vírus jelenlétét mutatta ki.

A tudósokban már régen felmerült, hogy a neandervölgyi emberek kihalását vírusok okozhatták, a mostani kutatás pedig alátámaszthatja ezt az elméletet.

Az eredmények azt mutatják, hogy ősi rokonainkat ugyanazok a kórokozók fertőzték meg, amelyek a mai embereket is. Következő lépésként a kutatók azt szeretnék megvizsgálni, hogy ezek a történelem előtti vírusok mennyire hasonlítanak a mai változataikra patogenitás és szaporodás szempontjából. A tanulmány főszerzője a New Scientistnek viszont azt nyilatkozta, nem biztos, hogy ez sikerülni is fog, mivel az ősi vírusok génállománya az évezredek alatt jelentősen megsérült, ezért kérdéses, hogy rekonstruálható-e a genomjuk.

Kapcsolódó
Megfagyott, ősi vírust hoztak vissza az életbe
A kórokozó közel 50 000 éve szunnyadt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik