Egy új tanulmányban olyan tejfehérjékből és nanorészecskékből álló gélt mutatnak be, amely segíthet elkerülni a másnaposságot – írja a ScienceAlert. Bár a fejlesztési folyamat még nagyon korai stádiumban van, az egereken végzett első kísérletek ígéretesen alakultak.
Mezzenga szerint a gél az alkohol lebontását a májból az emésztőrendszerbe helyezi át, ily módon nem keletkezik melléktermékként káros acetaldehid. Ez az anyag a felelős a másnaposság több tünetéért, így a hányingerért, a fejfájásért, a kiszáradásért, az arcpírért vagy éppen a megnövekedett pulzusszámért.
Az új gél képes katalizálni az alkohol bélben történő lebontását, így acetaldehid helyett kevésbé mérgező ecetsav képződik, amelyet aztán a szervezet vízre és szén-dioxiddá alakíthat. Az alkoholfogyasztást követő 30 percen belül az anyag révén a részeg egerek véralkoholszintje 40 százalékkal, 5 órán belül pedig több mint 50 százalékkal csökkent.
Azok az állatok, amelyek az alkohol mellett naponta kaptak a gélből, kevésbé fogytak le, májukban pedig jobb volt a zsíranyagcsere azokhoz az egyedekhez képest, amelyek tíz napon át csak alkoholt kaptak. Ez arra utal, hogy a gél több szerv károsodását is mérsékelte. Mezzenga felhívta a figyelmet: a legegészségesebb, ha egyáltalán nem iszunk, anyaguk viszont értékes lehet azok számára, akik nem akarnak teljesen lemondani az italról, de nem is szeretnék megterhelni szervezetüket.
A gél létrehozásához a tej savóját használták fel. Az anyag több órán át forralva hosszú szálakat képez, amelyeket vastartalmú vegyületekkel elkeverve gélt lehet készíteni. Arany nanorészecskék és némi cukor hozzáadásával a készítmény még inkább elősegíti az enzimek működését.
Érdemes hozzátenni, hogy a gél csak akkor működik, ha az alkohol még az emésztőrendszerben van. Ha már elérte a véráramot, a mérgező hatások elkerülhetetlenek.
Fontos azt is kiemelni, hogy a gél egyelőre nagyon messze áll a gyakorlati alkalmazástól. Ahhoz, hogy embereken is kipróbálják, sokat kell még dolgozniuk a kutatóknak.