Tudomány

Kétszer lőtték meg II. János Pál pápát

Bettmann / Getty Images
II. János Pál pápa merénylőjével beszélget a börtönben.
Bettmann / Getty Images
II. János Pál pápa merénylőjével beszélget a börtönben.

Mehmet Ali Agca 43 éve, 1981. május 13-án tört II. János Pál pápa életére a Szent Péter téren. Az egyházfő éppen szokásos heti audienciáját tartotta, amikor a török merénylő akcióba lépett – írja a Rubicon.

Bankrablóból terrorista

A merénylet idején 23 esztendős Agca Belső-Törökországból, egy szegény családból származott. Már fiatalon bűnözésre adta a fejét, kezdetben bankrablásokban, bolti tolvajlásokban vett részt, majd belépett a szélsőjobboldali Szürke Farkasok nevű szervezetbe, mely Törökországban számos robbantásért és merényletért volt felelős. Egyes feltételezések szerint Agca idővel a Palesztin Népi Felszabadítási Szervezet ügynöke is lett, de ezt ő fogságba esése után végig tagadta. A török férfi részt vett abban a merényletben is, amely során a Szürke Farkasok megölték Abdi Ipekci baloldali újságírót Isztambul közeli otthonában.

Kétszer lőtte meg a pápát

A terrorista 1981. május 10-én érkezett Rómába, azzal a céllal, hogy meggyilkolja a pápát, akit az iszlám testvériség ellenségének tartott. Az volt a terv, hogy Agca lelövi a pápát, miközben társa egy kisebb robbantással zűrzavart kelt a Szent Péter téren, hogy a támadók a bolgár nagykövetségre menekülhessenek. A merénylet napján viszont csak Agca hajtotta végre a terv ráeső részét: egy 9 milliméteres Browning pisztolyból négy lövést adott le az audienciát tartó egyházfőre, amelyek közül kettő a tömeget, kettő pedig II. János Pál testét találta el, súlyos belső sérüléseket okozva a pápának. Agcát a hívők és a Vatikán biztonsági főnöke lefegyverezte, a sérült egyházfőt pedig kórházba szállították, ahol hetekig ápolták. II. János Pál még kórházi ágyán megbocsátott merénylőjének, akit később meg is látogatott, amíg az életfogytiglani börtönbüntetését töltötte. A merénylő hamarosan katolizált, a pápa kérésére pedig 2000-ben kegyelmet kapott, Törökországban azonban ismét börtönbe vetették egykori bűntettei miatt.

Kapcsolódó
Ezért szúrták nyakon Ferenc Józsefet
A magyar királyra egy szabólegény támadt rá Bécsben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik