Tudomány

Ezért szúrták nyakon Ferenc Józsefet

Magyar Nemzeti Levéltár
Magyar Nemzeti Levéltár

Libényi János 171 éve, 1853. február 18-án próbálta meggyilkolni Ferenc Józsefet, aki ez időben egyszerre volt Ausztria császára és Magyarország királya – írja a Rubicon.

Bár hazán történetében viszonylag ritkának számítanak az uralkodók elleni merényletek, a Ferenc Józseffel szembeni támadás nem nevezhető teljesen meglepőnek, hiszen kevés királyunk volt nála népszerűtlenebb. Az ő nevéhez fűződött ugyanis az 1848-49-es szabadságharc leverése, az azt követő véres megtorlás és a neoabszolutista rendszer kiépítése is. Hosszú uralkodása alatt egyébként összesen 7 merényletet követtek el ellene, amelyek közül Libényi János kísérlete volt a legveszélyesebb.

Libényi egyszerű Fejér vármegyei szabólegény volt, aki még 22. életévét sem töltötte be. A fiatalember 1851-ben Bécsbe költözött, ahol az évek alatt sikerült kiismernie a császár napi rutinját. Éppen ezért tudta, hogy rendszeres sétái közben Ferenc József hosszasan el szokott időzni a Karintiai-kapu bástyájának mellvédjén, hogy megfigyelhesse a lent gyakorlatozó katonákat. Az uralkodó 1853. február 18-án is éppen ezt tette, amikor a szabólegény váratlanul előugrott, és nyakon szúrta őt.Ferenc Józsefnek hihetetlen szerencséje volt, ugyanis a fegyver megcsúszott az ing kemény nyakán, vagyis nem okozott halálos sérülést, O’ Donnell hadnagy és egy bécsi mészáros, Josef Ettenreich közbelépésének köszönhetően pedig a merénylő nem tudott ismét szúrni.

Libényi Jánost a sikertelen kísérlet után elfogták, majd felakasztották. Vallomása szerint a szabadságharc leverését akarta megbosszulni a király meggyilkolásával. Ferenc József felépült súlyos sérüléséből, és csak hosszas uralkodás után, 1916-ban, 86 évesen halt meg.

Kapcsolódó
Lándzsára tűzték a magyar király fejét
Az ő meggondolatlansága miatt bukott el az egész keresztes hadjárat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik