Tudomány

Lassabbnak érezzük az idő múlását edzés közben

Paper Boat Creative / Getty Images
Paper Boat Creative / Getty Images

Lassabbnak érezzük az idő múlását testedzés közben egy új tanulmány szerint – írja a ScienceAlert. A brit és holland pszichológusok közreműködésével készült, és elsőként bizonyítja a jelenséget.

A felmérésben 33 aktív nő és férfi vett részt, akiktől pihenés és edzés közben is azt kérték a kutatók, jelezzék, ha úgy gondolják, hogy eltelt 30 másodperc. Pihenés közben a legtöbben kicsivel azután jeleztek, hogy valóban letelt volna a félperc, vagyis az idő múlását gyorsabbnak érezték a résztvevők. Testmozgás közben viszont megváltozott a helyzet: szobabiciklizés közben átlagosan 8 százalékkal lassabbnak érezték az idő múlását.

A szakértők szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy a fizikai igénybevétel gyakran kényelmetlen, vagy egyenesen fájdalmas, ezek a hatások pedig tudvalevően lassítják az idő múlásának érzetét. Azt is kiemelték, hogy az edzés mellett az életkor, a hangulat, a drogok és a testhőmérséklet is hatással lehet arra, hogyan érzékeljük az időt. Arra viszont nem találtak bizonyítékot, hogy az edzés intenzitásának növelése, vagy egy vetélytárs jelenléte tovább lassítaná az idő múlásának érzetét.

Kapcsolódó
Évekkel tovább élhetnek, akik szélsőségesen sokat sportolnak
Sokan úgy vélik, a túl megterhelő testmozgás káros, egyes kutatások viszont éppen ennek az ellenkezőjét bizonyítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik