Tudomány

Itthon is érződött a tongai vulkánkitörés lökéshulláma

EyePress via AFP
EyePress via AFP

Szombat este érte el Magyarországot a több mint 17 ezer kilométerre lévő tongai vulkánkitörés lökéshulláma – írja az Időkép. A csendes-óceáni Tonga-szigetek vízalatti vulkánja, a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai magyar idő szerint szombat délelőtt tört ki, és rövid idő alatt egy 20 kilométeres magasságig felnyúló és 5 kilométer szélességben szétterülő vulkanikus felhőt hozott létre.

A vulkánkitörés erős lökéshullámot eredményezett, a hangrobbanást Új-Zélandon, a kitörést követő 7. órában pedig a több mint 9000 km-re fekvő Alaszkában is hallani lehetett. A hullám azóta az egész bolygón végigfutott, a meteorológiai állomások légnyomásérzékelő szenzorai mindenhol észleltek, és 14 órával a kitörés után itthon is érzékelhető volt. A meteorológiai légnyomásmérőkön szombat este 8 és 9 között egy gyors, 1-1,5 hPa-os légnyomásnövekedés és süllyedés, majd ezt követően még kisebb nyomásingadozás volt megfigyelhető.

Az európai országokban mért lökéshullámokról készült adatokat még a Meteorológiai Világszervezet is megosztotta, hiszen olyan kifejezetten ritka jelenségről van szó, aminek a megfigyeléséhez olykor évtizedeknek kell eltelnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik