Tudomány

Hivatalos: a tongai volt a század legnagyobb kitörése

Handout / NASA / NOAA / AFP
Handout / NASA / NOAA / AFP

Immár hivatalosnak tekinthető, hogy a 2022-es tongai esemény volt a 21. század legnagyobb erejű robbanásos kitörése – írja a ScienceAlert. Piero Poli és Nikolai Shapiro, a CNRS francia állami kutatási szervezet munkatársai új tanulmányukban részletesen elemzik az eseményt, amely az adatok alapján egyenrangú volt a valaha dokumentált legnagyobb kitöréssel.

A tongai vulkánból 10 köbkilométernyi anyag távozott, a légköri lökéshullám többször megkerülte a bolygót, és egy franciaországnyi hamufelhő keletkezett.

A kutatók szerint az aktivitás ereje megfelelt a Fülöp-szigeteki Pinatubo 1991-es kitörésének.

A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai 2022 januárjában tört ki, az esemény során a tűzhányó által 2015-ben létrehozott lakatlan sziget 90 százaléka megsemmisült. Az aktivitás hatására óriási cunami is létrejött. A folyamatról ebben a cikkben olvashat bővebben.

Kapcsolódó
Meteocunami alakulhatott ki a Csendes-óceánon
A tongai vulkánkitörés után keletkező szökőár váratlanul gyorsan és nagyon messzire jutott: legalább részben a légköri lökéshullám is hozzájárulhatott a vízhullámok terjedéséhez.

A szakértők egy új algoritmus segítségével mérték fel az esemény erejét, a megközelítés előnye, hogy lecsökkenti a terepmunka és a közvetlen mérés idejét. Az aktivitás a vulkánkitörési indexen (VEI) 6-os értéket ért el, ilyen erejű kitörések 50-100 évente várhatóak. A VEI csúcsát a 8-as érték jelenti, ezek az események nagyjából 50 ezer évente következnek be.

A csapat bízik benne, hogy további finomítást követően új algoritmusok egyéb kitörések vizsgálatában is segíthet. A technika különösen hasznos lehet, ha az érintett tűzhányó nehezen megközelíthető helyen van, a módszer révén ráadásul, elegendő adat mellett, akár már egy órával a kitörés után is pontosan számolhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik