Tudomány

A NASA segítségével kutatnák fel a Loch Ness-i szörnyet

rfwil / Getty Images
rfwil / Getty Images

A Loch Ness Centre a NASA-t, valamint más tudományos szervezeteket kérne fel az állítólagos Loch Ness-i szörny felkeresésére – írja az Independent. Tavaly újabb átfogó kutatás indult a híres skóciai tóban, amelyről itt írtunk, idén pedig az első megfigyelés 90. évfordulója alkalmából szerveznek ismét adatgyűjtést. Az expedíciót május 30. és június 2. között rendezik meg.

Nessie-t 1934 óta több mint 1150 alkalommal észlelték. Tavaly a megújult Loch Ness Centre a Loch Ness Exploration (LNE) független kutatócsoporttal, valamint több száz önkéntessel közösen kutatta át a tó vizeit.

Az érdeklődők idén is bekapcsolódhatnak az expedícióba, amihez személyes jelenlétre sincs feltétlenül szükség. Aki nem tud elutazni a tóhoz, az a Visit Inverness Loch Ness weboldalán található élő közvetítések figyelésével segítheti a munkát.

A Loch Ness Centre a Drumnadrochit Hotelben található, a szálloda vezetője, Aldie Mackay 90 éve elsőként pillantotta meg a feltételezett szörnyet. „Tavaly a világ figyelmét a valaha volt egyik legnagyobb Nessie-keresésünkkel keltettük fel, amelynek résztvevői többek között Amerikából, Kanadából, Franciaországból, Olaszországból és Japánból érkeztek hozzánk” – mondta Paul Nixon, a központ igazgatója.

Mint hozzátette, a 2023-as expedíció alatt megmagyarázhatatlan zajokat is hallottak.

Idén ezért az amatőrök mellett szakértőket is bevonnának, többek között a NASA-tól és az Egyesült Királyságban működő egyetemektől is várnak segítséget.

A Loch Ness Centre ehhez a közönség támogatását kéri, a szervezők abban bíznak, hogy a közösségi média erejével rávehetik a kutatókat a bekapcsolódásra. A csapat a NASA-tól leginkább olyan modern képalkotó technológiát szeretne szerezni, amellyel alaposabb vizsgálatokat végezhetnek.

Kapcsolódó
Hatalmas angolna lenne a Loch Ness-i szörny?
2018-ban, egy átfogó elemzés után merült fel, hogy méretes angolnák állhatnak az észlelések hátterében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik