Tudomány

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

A magunk mögött hagyott hétvége időjárását egy Északnyugat-Európa felett örvénylő ciklon határozta meg, amely Marokkó és az Ibériai-félsziget irányából szállítja fölénk a rendkívül enyhe levegőt. Vasárnap megdőlt a budapesti melegrekord, a maximum-hőmérsékletek országos átlaga a június 4-7. közötti időszakban jellemző 25,1 Celsius-fok volt.

A hőség kedden és részben szerdán tetőzik, majd egy kisebb hidegfront hoz lehűlést, hogy aztán a hétvégére újra visszatérjünk a nyárba, végül pedig hirtelen februárban találjuk magunkat

– vetíti előre a jelenlegi modellszámítások alapján Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Augusztusi meleg

Kedden száraz, többnyire napos idő vár még ránk 24-30 fokos csúcsokkal, a szél viszont többfelé megélénkül. Szerdára nyugati irányból megérkezik az említett ciklon egy hidegfrontja, de jócskán legyengülve. jelentős csapadék ezért nem is valószínű, jellemzően az északi területeken alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

A front nyomában a Dunántúlon 15-20, míg keleten, a front előtt 23-28 fokos maximumok várhatók. Csütörtökre összeolvad a különbség, országszerte 17-22 fokot mérhetünk, miközben jelentősen erősödik a szél, a HungaroMet öt nyugati megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést 70 km/órát meghaladó lökések miatt.

Csütörtökön csapadékra már kevés az esély, és erős felmelegedés indul. A hétvége hasonlóan alakul, mint az előző, a jövő hét elején aztán várhatóan még egy nagyot ugrunk:

a vasárnapi 23-28 fokról hétfőn 26-31 Celsius-fokra melegszik a levegő.

Hiába ismerjük szeszélyesnek az áprilisi időjárás, ez már az őrület határa: az év legmelegebb időszakában, júliusban és augusztusban jellemzőek ezek az értékek.

Augusztusból februárba

Magasról lehet nagyot zuhanni, és így is lesz, hétfőről keddre virradóra ugyanis egy masszív hidegfront tör térségünkbe északról. A sarkvidéki hideg és az afrikai meleg közti kontraszt várhatóan kemény viharokat generál, először nyugaton, majd 16-án, kedden már országszerte számíthatunk záporokra, komoly zivatarokra.

A csapadékos délnyugati tájakon kedden 5-10 fokra hűl a levegő, máshol 11-16 fokot mérhetünk, miközben nem kizárt, hogy a Bakony és az Északi-középhegység magasabb területein havazásba válthat az eső.

Egy nap alatt tehát 20-25 fokot zuhan a hőmérséklet, helyenként augusztusból februárba zuhanunk vissza. A következő napokban 11-16, 12-17 fokos maximumok várhatók, ezek az értékek valamivel alulmúlják az április közepén jellemző átlagot.

Kapcsolódó
Miért esett az eső, ha azt mondták, hogy nem fog?
Irreális elvárás a meteorológia felé, hogy kis területre és akár óráról órára lebontva még a várható csapadék mennyiségéről és esélyéről is tűpontos képet adjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik