Tudomány

Hétvégére berobban a nyár

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Két nap „normális” áprilisi idő után újabb felmelegedés kezdődik, definíció szerinti nyári napra és hőségnapra is van esély.

Egy tőlünk nyugatra örvénylő  ciklonnak köszönhetően nyarat idéző meleggel telt a húsvét, több melegrekord is megdőlt, hétfőn Kelebiában egészen megdöbbentő, 30,2 Celsius-fokot mértek (a korábbi rekord 27,7 fok volt Körmenden 1989-ben). Éjszaka aztán egy markáns hidegfront érkezett, kedd reggel már esőre, sok helyen erős szélre és jóval hűvösebb időre ébredtünk.

A front nyomában jó 10 fokkal esik vissza a hőmérséklet – ami egyébként ilyenkor a normális érték –, de nem tart sokáig, hétvégére megint itt a »nyár«

–mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Két napig április

A ciklon Afrika, egész pontosan Líbia és Algéria térségéből sodorta fölénk a meleg levegőt jelentős mennyiségű sivatagi por kíséretében, amitől a mostani csapadék megtisztította a légkört. Az autók, ablakok és egyéb tereptárgyak csak azért nem öltöztek tartósan sárruhába, mert a jókora eső ahogy hozta, úgy le is mosta a port.

A front kedden átvonul felettünk, a szél estére mérséklődik, 14-19 fokos maximumokra számíthatunk. Délután és az esti órákban elsősorban a Dunántúl nyugati és déli részében alakulnak ki intenzív záporok és zivatarok, előbbieket gyakran fogja jégverés kísérni. A szél és az égszakadások miatt Győr-Moson-Sopron vármegye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szerdára többé-kevésbé megnyugszik a légkör, már csak helyenként számíthatunk némi esőre, de sok helyen erős lesz a szél, a csúcshőmérsékletek 15-21 fok között alakulnak.

Nyári nap és hőségnap

Csütörtökön újabb front érkezik, marad a szél, ám a mainál jóval kevesebb csapadékra van kilátás, az elszórt záporok, zivatarok elsősorban az északkeleti országrészben várhatók. A hőmérséklet a 15-22 fokos, áprilisi normába illő tartományban lesz, ám ezzel a lendülettel intenzív felmelegedés kezdődik.

Pénteken 18-25, hétvégén pedig már 23-28, 25-30 fokot mérhetünk.

Csak a miheztartás végett, a meteorológiai definíció szerint hazánk éghajlatán nyári napnak számít, amikor a legmagasabb hőmérséklet eléri a 25 Celsius-fokot, és hőségnapnak, amikor a 30-at. Miközben még mindig csak április elejét írunk.

A háttérben kissé átalakul az időjárási szituáció, a hétvégén már Északnyugat-Európa felett alakul egy ciklon, amely Marokkó és az Ibériai-félsziget irányából szállítja fölénk a rendkívül enyhe levegőt. A hétvégén esőre nem kell számítanunk, a szél viszont sok helyen élénk, erős marad. Markáns fordulat egyelőre csak a hónap utolsó dekádjára látszik, az előttünk álló bő két hétben minden jel szerint marad a nyárias időjárás, amit legfeljebb egy-egy front átvonulása törhet meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik