Tudomány

Van, akinél életveszélyes lehet a görögdinnye-fogyasztás

AleksandarNakic / Getty Images
AleksandarNakic / Getty Images

Közeleg a nyári meleg, amikor sokan választják a görögdinnyét táplálékként. Néhány embernek azonban érdemes vigyázni, a krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedők számára ugyanis a túlzott mennyiség valójában veszélyes lehet, írja az IFLScience.

De mégis miért jelent veszélyt a dinnye ezekre az emberekre? A válasz abban rejlik, hogy a görögdinnye nem csak vízből áll. Ez a lédús gyümölcs tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek közül a legdominánsabb a kálium. Egyetlen szelet görögdinnye nagyjából 320 milligramm káliumot tartalmaz, ami a nőknél a javasolt napi bevitel körülbelül 12 százaléka, a férfiaknál pedig körülbelül 9 százaléka.

Az egészséges ember számára ezért a görögdinnye bőséges (és finom) káliumforrás, ami hasznos, figyelembe véve a szervezetben betöltött számos szerepét. Idegeink arra használják, hogy segítsék a jelek továbbítását, beleértve azokat is, amelyek izomösszehúzódást okoznak, emellett a normál folyadékszint fenntartásában és a vérnyomás ellenőrzésében is segítenek.

Normál körülmények között az ezekben a felesleges kálium a vesébe kerül, majd a vizelettel távozik. A CKD-ben szenvedőknél azonban a vesék nem annyira hatékonyak a kálium kiszűrésében.

Ez az esettanulmányban résztvevő betegeknél hiperkalémiát váltott ki, ami azt jelenti, hogy túl sok kálium került a vérbe. Ez szívproblémát okozott az érintetteknél, de gyakori tünet az izomgyengeség, a bizsergés, a hányinger, valamint a hirtelen vagy súlyos légszomj és a mellkasi fájdalom is.

Bár súlyosan is végződhet, a hiperkalémia kezelhető. A vizsgálatban részt vevő betegeknél az azonnali gyógyszeres kezelés eredményes volt, emellett azonban azt is javasolták a betegeknek, hogy csökkentsék görögdinnye fogyasztásukat. A későbbi nyomon követés során kiderült, hogy ez hatásosnak bizonyult: a káliumszintjük visszatért a normális szintre.

Kapcsolódó
Furcsa trend terjed a neten, amitől besárgulhat a bőr
Nem érdemes ezzel kiváltani a napozást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik