Tudomány

Furcsa trend terjed a neten, amitől besárgulhat a bőr

Justin Lambert / Getty Images
Justin Lambert / Getty Images

Több videó is terjed a TikTokon, amely azt állítja, hogy napozás nélkül, pusztán répaevéssel le lehet barnulni. Barnulás helyett azonban sokkal inkább sárgás bőrt tapasztaltak a gyanútlan felhasználók – írja az IFLScience.

A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, amely a sárgarépa jellegzetes színét adja. Amennyiben eleget eszünk belőle — napi több mint 30 milligrammot —, akkor karotinémia alakulhat ki, amely a bőr sárgás elszíneződését jelzi.

Emily Burch dietetikus szerint a rendellenesség sárga/narancssárga pigmentet ad a bőrnek, ami egyáltalán nem hasonlít a napbarnított bőr színére. Lauren Ball kutató hozzátette: az elszíneződés a tenyéren, a talpon és az orr mellett található ráncokban koncentrálódik, így meglehetősen szembetűnő.

A karotinémia általában kisgyermekeknél és csecsemőknél fordul elő, alkalmanként azonban felnőtteket is érint. Bár riasztó, hogy a bőr színe megváltozik, és esetleg összetéveszthető a sárgasággal, a karotinémia legtöbbször ártalmatlan, és a sárgarépa fogyasztásának abbahagyásával kezelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik