Tudomány

Tovább élhetünk, ha a párunkkal alkoholizálunk

g-stockstudio / Getty Images
g-stockstudio / Getty Images

Az alkohol egészségre gyakorolt negatív hatásaival mára sokan tisztában vannak, ahogy azzal is, mennyi frusztációt szülhet egy kapcsolatban az egyik fél iszákossága. A korábbi kutatások szerint a partnerek alkoholfogyasztása közötti disszonancia alacsonyabb elégedettséggel, nagyobb verbális agresszióval és magasabb válási aránnyal jár. Azonban egy új kutatás szerint a kevés, ám párunkkal folytatott italozás jót tehet az egészségünknek és a kapcsolatunknak is, írja a Science Alert.

Kira Birditt pszichológus, a tanulmány szerzője 4656 heteroszexuális pár szokásait vizsgálta meg. A kutatók elsősorban az idősebb párok ivási szokásaira összpontosítottak, nem pedig arra, hogy milyen típusú alkoholt fogyasztanak. Amennyiben a résztvevők arról számoltak be, hogy az elmúlt három hónapban fogyasztottak alkoholt, meg kellett adniuk a heti átlagos mennyiséget.

A kutató szerint az eredmények azt mutatták, hogy azok a párok, akik azonos alkoholfogyasztásról számoltak be az elmúlt három hónapban, tovább éltek, mint azok a párok, akik nem ittak, vagy eltérő ivási szokásokkal rendelkeztek.

Emellett azt is megállapították, hogy amennyiben mindkét partner enyhén fogyaszt csak alkoholt, az összefüggésbe hozható a hosszabb élethosszal, szemben azokkal az esetekkel, amikor a párok egyáltalán nem, vagy épp túl sokat isznak. Az együtt koccintó pároknak a szakemberek szerint általában jobb volt a kapcsolatuk minősége, amelynek elsődleges oka a fokozott intimitás lehet.

A kutatók szerint a tanulmány rávilágít, hogy a párok milyen mértékben képesek befolyásolni egymás egészségét. A kutatás bár korlátolt, azt sugallja, hogy az alkohol különbözőképpen hat a párokra, attól függően hogy heteroszexuális vagy azonos nemű párokról van szó. Ennek bizonyítására azonban további vizsgálatokra lesz szükség.

Kapcsolódó
Ez történik májunkkal, ha lemondunk az alkoholról
Az alkohol köztudottan káros hatást gyakorol a szervezetre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik