Tudomány

Ez történik májunkkal, ha lemondunk az alkoholról

Catherine Falls Commercial / Getty Images
Catherine Falls Commercial / Getty Images

Ashwin Dhanda, a Plymouthi Egyetem hepatológusa a The Conversation felületén mutatja be a máj alkoholra adott reakcióját, illetve a szerv regenerálódási képességeit. A máj az emberi test legnagyobb belső szerve, amely számos folyamatban, köztük a méreganyagok, így az alkohol lebontásában játszik kulcsszerepet – nem csoda, hogy a máj a legérzékenyebb az ital hatásait tekintve, igaz, a hosszú távú fogyasztás többek között az agyat és a szívet is károsítja.

Dhanda szerint az alkohol okozta májbetegség a szervben lerakódó zsírtól (zsírmáj) a hegképződésig (cirrózis) terjed, és általában a károsodás nagyon késői szakaszáig nem okoz tüneteket. Eleinte az alkohol zsírosítja a májat, ami gyulladáshoz vezet, válaszul a szerv megpróbálja gyógyítani magát, ami hegszövetet hoz létre. Amennyiben a folyamat ellenőrizetlen marad, a máj teljesen elhegesedhet, kis, ép szigeteket hagyva csak hátra.

Ez a májzsugor, amely késői stádiumában a szerv leállásához, sárgasághoz, a folyadékoktól való felduzzadáshoz, álmossághoz és zavarodottsághoz vezethet. A rendellenesség akár halálossá is válhat.

Van értelme leszokni

A legtöbb embernek, aki rendszeresen többet iszik heti 14 egységnyi alkoholnál, zsírmája lesz. A hosszú távú és erős alkoholfogyasztás növeli a hegesedés és a májzsugor kialakulásának kockázatát.

A jó hír, hogy a zsírmáj már az alkoholról való lemondás után 2-3 héttel elkezd gyógyulni.

A májgyulladásban vagy enyhe hegesedésben szenvedőknél az italról való leszokást követő 7 napon belül észrevehetően csökken a májzsír, a gyulladás és a hegesedés, a teljes gyógyulás viszont hónapokat vehet igénybe.

Súlyosabb hegesedéssel vagy májelégtelenséggel küzdő nagyivók esetében az alkohol több éven át történő kerülése csökkenti a súlyosbodó májelégtelenség és a halál esélyét. Fontos azonban kiemelni, hogy függőség esetén a hirtelen alkoholmegvonás problémákat okozhat. Ez enyhébb esetben remegést, izzadást, súlyosabb esetben hallucinációkat, rohamokat és akár halált is okozhat. A biztonságos leszokás érdekében érdemes szakértői tanácsot kérni.

Az alkohol elhagyása a máj mellett az alvásra, az agyműködésre és a vérnyomásra is kedvezően hat. Az ital hosszú távú mellőzése ráadásul csökkenti bizonyos ráktípusok, valamint a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Dhanda a máj megóvása érdekében azt javasolja, hogy igyunk mértékkel, és tartsunk hetente 2-3 alkoholmentes napot. „Így nem kell a máj mágikus öngyógyító erejére hagyatkoznia, hogy egészséges maradjon” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik