Tudomány

Súlyos betegségeket okozhat a használt sütőolaj

Liudmila Chernetska / Getty Images
Liudmila Chernetska / Getty Images

Veszélyes betegségekhez vezethet a használt olajban sütés egy új tanulmány szerint – írja az IFLScience.

A bő olajban sütést korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a rák és a cukorbetegség kialakulásával, és az is kiderült, hogy még károsabb, ha az olajat többször is felhasználjuk. Az újabb patkányokon végzett kísérletek ráadásul arra utalnak, hogy a használt olajban sütött ételek fogyasztása az agyat érintő neurodegeneratív betegségeket is okozhat. 

A neurodegeneratív betegségek az idegsejtek rongálódásával vagy elhalásával járnak és demenciához, valamint mozgásproblémákhoz vezethetnek.

Emellett a többször használt olajat fogyasztó patkányoknál emelkedtek a májemzinértékek és a koleszterinszint, valamint májgyulladás is jelentkezett. A kutatók nátrium-glutamátot is adtak a kísérleti rágcsálóknak, amely az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag, és kimutatták, hogy ennek fogyasztása további idegrendszeri károsodásokat okozott a használt olajjal társulva.

A szakértők úgy vélik, azért ennyire káros az olaj többszöri felhasználása, mert a sok melegítés kiöli belőle az antioxidánsokat és más egészséges összetevőket, továbbá olyan veszélyes anyagokat hoz létre, mint a transz-zsírsavak és a peroxidok.

Kapcsolódó
Demenciához vezethet az egészségtelen étkezés
A húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napiszintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet az Alzheimer-kór kialakulásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik