Tudomány

Lassan globálissá válik a madárinfluenza-járvány

Enrique Aguirre Aves / Getty Images
Enrique Aguirre Aves / Getty Images

Az Antarktisz közelében élő királypingvinekben mutatták ki a H5N1 madárinfluenzát – írja az Independent. Az Egyesült Királyság Állat- és Növényegészségügyi Hivatala (Apha) Dél-Georgia szigetén detektálta a kórokozót, miután tavaly októberben több elhullott barna halfarkast is találtak a térségben. Az év elején a szakemberek elefánt- és szőrösfókákban is észlelték a vírust, amely átterjedt az antarktiszi csérekre és a vándoralbatroszokra is.

Ezúttal Dél-Georgián öt királypingvinnél, a közeli Bird-szigeten pedig öt szamárpingvinnél lett pozitív a minta.

Bár az esetek egyelőre lokálisak, a kutatók attól tartanak, hogy a járvány tovább terjedhet. A H5N1 nagy valószínűséggel a Dél-Amerikából idevándorló madarakkal került a régióba.

A vírus az emberi egészségre nézve továbbra is igen alacsony kockázatot jelent, a természetben ugyanakkor súlyos pusztítást okoz. A kórokozó veszélybe sodorhatja az Antarktisz érzékeny és egyedülálló ökoszisztémáit.

„Dél-Georgia ad otthont az egyik legegyedibb és legkülönlegesebb élővilágnak, és nagy jelentőséggel bír a nemzetközi biológiai sokféleség szempontjából, ezért szomorú látni, hogy a madárinfluenza milyen hatással van ezekre a populációkra” – mondta Ash Banyard, az Apha munkatársa. A szakértő kiemelte: az esetek továbbra is elszigeteltek, és egyelőre nem tapasztalják a pingvinkolóniákon belüli gyors terjedést.

A H5N1 Ausztráliát leszámítva már minden kontinensen jelen van, és nem csupán madarakat érint: korábban kimutatták már fókákban Európában és Amerikában, észak-spanyolországi nyércekben, illetve angliai rókákban és vidrákban. A járvány már az Északi-sarkvidéket is elérte, Alaszkában bizonyítottan jegesmedvét is ölt. Ahol a vírus elterjed, ott ökológiai katasztrófát, potenciálisan lokális kihalásokat idézhet elő.

Kapcsolódó
Állatok tízezreit öli a vírus, ami az emberre is veszélyes lehet
Virológiai szempontból a madárinfluenza egyelőre nem jelent az eddigieknél nagyobb kockázatot az ember számára, de a változó járványtani mintázata aggasztó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik