Tudomány bbc history

Mit használtak a vállfák feltalálása előtt?

Thomas Barwick / Getty Images
Thomas Barwick / Getty Images

Az első modern vállfa nagyjából 1869-ben nyerte el végső formáját, amikor a tervét „ruhaakasztó” néven benyújtották az amerikai szabadalmi hivatalnak. Korábban inkább azon múlt az öltözékek tárolása, hogy milyen típusú és minőségű ruhadarabról volt szó. A XVIII. századi királyi udvarokban például több szoba állt rendelkezésre a finom selyemruháknak, míg az átlagos európai polgárcsaládoknak alig néhány váltás ruhájuk volt.

Ők általában zárható ládában, esetleg fiókos komódban vagy faliszekrényben helyezték el öltözékeiket, mely utóbbiban már polcok és kampók is akadtak.

Mivel a ruhák akkoriban gyakran cseréltek gazdát, és eladható vagyontárgyaknak számítottak, fontos volt, hogy tisztán és biztonságban tartsák, különösen, amikor többen osztoztak egy lakáson vagy szobán. A rovarok távoltartására gyógynövényekkel próbálkoztak, az élére hajtogatott lenvászon ruhákról pedig már messziről lerítt a tisztaságuk és elsőrangú minőségük.

A falon elhelyezett szegek, pöckök is ideiglenes tárolóhelyként szolgáltak, és így jobban lehetett szellőztetni a ruhadarabot. A szabók, varrónők magasra helyezett szegeket alkalmaztak, és kifordítva helyezték el rajtuk a ruhát: általában az erős öltésekkel összevarrt karkivágásnál akasztották fel, ez a tisztaság megőrzése mellett gyűrődésmentesen is tartotta azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik