Tudomány

Egy új csillag jelenhet meg az égbolton

Tony Rowell / Getty Images
A Tejút.
Tony Rowell / Getty Images
A Tejút.

A T CrB csillagrendszer az Északi Korona csillagképben található, nagyjából 2500 fényévnyire a Földtől. Jelenleg csak távcsővel lehet őket szemrevételezni, de csillagászok várakozása szerint egyikük olyan erővel fog felragyogni, hogy szabad szemmel is láthatóvá válik az égbolton – írja az Időkép.hu.

Egy kettős csillagról van szó, az egyik egy vörös óriás, a másik egy fehér törpe, és mindkét objektum tömege kisebb a Napénál. A fehér törpe intenzív gravitációja anyagot vonz el a vörös óriástól, létrehozva egy akkréciós korongot, mely kicsit olyan, mint egy fekete lyuk. Amikor a fehér törpéhez elég közel kerül az anyag egy része, az olyannyira felmelegszik, hogy fúzió jön létre, amelynek eredményeként a fényerő hirtelen jelentősen megnő. A T CrB rendszer fényessége többször is megnőtt a történelem során, a fehér törpe ragyogása 1866-ban és 1946-ban is egészen kiugró volt:

A fényereje több ezerszeresére nőtt, majdnem olyan fényes volt, mint a Sarkcsillag. A csillagászok most is erre számítanak.

Bradley Schaefer, a Louisiana Állami Egyetem professzora a kutatásai során arra jutott, hogy az 1946-os eseményt megelőzően ez a csillagrendszer elsötétedésen ment keresztül, és most is nagyon hasonló történt. A sötétedés és a felragyogás közötti idő alapján Schaefer professzor úgy véli, idén február és szeptember között ragyoghat fel ismét ez a nova az égen, bár ez az előrejelzés még nagy bizonytalansággal terhelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik