Tudomány

Évszázadok óta hallani a titokzatos zajokat egy amerikai városnál

Shobeir Ansari / Getty Images
Shobeir Ansari / Getty Images

A mai amerikai Connecticut állam déli, középső részén élő emberek évszázadok óta hallanak furcsa, a föld alól érkező hangokat – írja az IFLScience.

A helyi őslakosok az érintett területet Machimoodusnak nevezték, ami algonkin nyelven annyit tesz: rossz zajok helye.

A mennydörgésre vagy puskaropogásra emlékeztető hangok látszólag előjel nélkül alakulnak ki, a környékbeli törzsek úgy vélték, hogy a zajokat istenek keltik. A jelenségre az európai gyarmatosítók is felfigyeltek, a helyi városkát ma Moodusnak, a hangokat moodusi zajoknak hívják.

A hangokról az egyik korai beszámoló 1638-ból származik, és nem sokkal egy földrengés után született. John Winthrop connecticuti kormányzó szerint a zaj mennydörgéshez vagy kocsizörgéshez volt hasonló, az esemény keltette rázkódás nagyjából négy percig tartott, a föld pedig még 20 napig nyugtalan maradt.

Egy 1729-es beszámoló megerősítette, hogy a zajok még akkoriban is rendszeresen hallatszódtak, ahogy a későbbi időkben is. Stephen Hosmer tiszteletes egy levélben azt írta, ő maga öt perc alatt tíz, kézifegyverszerű dörrenést észlelt, húsz év alatt pedig több mint százszor, néhol egészen erősen hallotta a hangokat.

Néha szinte minden nap hallottuk őket, nagy számban egy év alatt.

Gyakran megfigyeltem, hogy mintha észak felől jönnének lefelé, lassú mennydörgést utánozva, ami megrázza a házakat és mindent bennük” – számolt be a tiszteletes.

Még mindig vannak kérdések

A zajok napjainkban is megfigyelhetőek, néhányat éppen idén márciusban dokumentáltak. Ma már a jelenség nem annyira titokzatos, igaz, így is vannak még megválaszolatlan kérdések.

Az 1980-as években az amerikai kormány vizsgálatot rendelt el a moodusi zajok miatt, mivel attól tartottak, hogy a potenciális szeizmikus aktivitás hatással lehet a közeli Haddam Neck atomerőműre.  A jelentés végül megállapította, hogy a zajokat egy szokatlanul törékeny kéreggel bíró terület szeizmikus elmozdulásai idézik elő, a hangokat pedig valószínűleg a térség kőzetében lévő üregek és törések erősítik fel.

Robert Thorson, a Connecticuti Egyetem földtudományi professzora szerint a hangoknak tektonikai oka van, a zajokat pedig valamilyen akusztikai jelenség erősíti vagy módosítja. Az érintett tényezőkre pontos válasz továbbra sincs, a hangok és a hozzájuk kapcsolódó földrengések mindenesetre nem utalnak nagyobb katasztrófa közeledtére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik