Tudomány

Természeti katasztrófa van kibontakozóban Anglia partjainál

littleting/Pradthana Jarusriboonchai / Getty Images
littleting/Pradthana Jarusriboonchai / Getty Images

Tengeri madarak tízezrei pusztulhatnak el az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb természetes élőhelyén, az északi-tengeri Farne-szigeteken – írja az MTI. A jelenség hátterében a madárinfluenza áll.

A National Trust örökségvédelmi szervezet szerint példátlan természeti tragédiával néznek szembe.

A szakértők már több mint 3 ezer madártetemet gyűjtöttek össze, hogy elégetésükkel megelőzzék a fertőzés terjedésének, de attól tartanak, hogy további sok ezer legyengült, beteg madár a sziklákról közvetlenül a tengerbe potyogott.

Az Anglia északkeleti részénél elterülő, a National Trust felügyelete alatt álló Farne-szigetek 23 fajnak, 200 ezer madárnak adnak otthont. A vírus leginkább a sziklákon fészkelő állatokat sújtja, a vegyvédelmi öltözetet viselő vadőrök által összeszedett tetemek között különösen sok a lumma, a lunda és a csüllő. A madárinfluenza az Egyesült Királyság egyéb területein is súlyos problémát okoz.

Kapcsolódó
Tömegesen pusztulnak a madárfiókák egy angliai szigeten
A madárinfluenza súlyos hatásokkal jár.

Az elpusztult madarak között több meggyűrűzött példányt találtak, köztük egy nyolcéves sarki csért, amely nyolcszor tehette meg az utat az Antarktiszra és vissza, összesen 230 ezer kilométert repülve. Egy 16 éves csüllő tetemét is felfedezték, az állatot 2006-ban gyűrűzték meg a szigeteken.

Simon Lee, a rezervátum igazgatója szerint a szigetek már csaknem száz éve vannak a National Trust kezelésében, de nincs feljegyzés arról, hogy valaha is ki lettek volna téve ilyen nagy veszélynek az ottani kolóniák. A National Trust a kormány segítségét kéri a járvány leküzdéséhez.

Évente 45 ezer ember látogat a Farne-szigetekre, a terület azonban július eleje óta le van zárva a turisták elől a madárinfluenza-járvány miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik