Tudomány

Kivégzett bűnözők csontvázait találták meg

Emilie1980 / Getty Images
Emilie1980 / Getty Images

Középkori temetőt fedeztek fel Észak-Írországban, benne 146 ember csontjaira bukkantak – írja a Live Science. A legtöbb elhunytat keresztény temetésben részesítették, némelyik sír viszont kivégzett bűnözőkhöz tartozik, akiktől megtagadták ezt a szertartást.

A megtalált emberi maradványok nagy része férfiaké volt, emellett néhány gyermekét és nőét is meglelték a régészek. A szakértők szerint a sírok a 14-15. századból származhatnak, vagyis mintegy 700-600 évesek lehetnek, de a pontos kor megállapításához további vizsgálatokra van szükség.

Az eltemetettek túlnyomó többsége keletre nézett, mivel a keresztény hiedelmek szerint ebből az irányból érkezik meg Krisztus a végítélet napján. A bűnözők sírjai viszont délre néztek, ezzel büntették őket még haláluk után is. Túl súlyos vétkük azonban nekik sem lehetett, hiszen felszentelt temetőben nyugodhattak, a legnagyobb bűnösöket azzal is sújtották, hogy felszenteletlen földbe hantolták el őket.

Kapcsolódó
Középkori temetőt találtak Kecskeméten
A kutatók 18 részben vagy teljesen megmaradt csontvázat tártak fel, és jelentős mennyiségű emberi csontot gyűjtöttek össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik