Tudomány

Kamerába énekelt a vadmacska a Börzsönyben

Ronald Wittek / MTI / EPA
Ronald Wittek / MTI / EPA

Újra porondra lépett a korábban már többször is lencsevégre kapott börzsönyi vadmacska, ezúttal hangos, rekedt nyávogás szerepelt a repertoárban. Pontosabban vadmacskafüllel ez egy szerelmes ének, amellyel a hím igyekszik felhívni magára a nőstények figyelmét. A faj pacsmagolásnak nevezett párzási időszaka ugyanis februárban kezdődik, és egészen március végéig tart: amennyiben pedig a nász sikeres, a nőstény 63-66 napos vemhességi idő után 3-4 kölyköt hoz világra – írta a Facebookon posztolt vadkamerás felvétele mellé a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Korábban itt írtunk arról, hogy a vadmacskát választották az év emlősének a Vadonleső Program szakemberei. Elsősorban madarakkal, hüllőkkel, kisemlősökkel táplálkozik, de macskáról beszélünk: őzgidát és mezei nyulat is képes elejteni. Pedig alig nagyobb egy házi macskánál, súlya 6-8 kilogramm, a hímek testhossza a farok nélkül 51–57 centi. Könnyen összetéveszthető a cirmos házimacskával, de persze nem teljesen egyformák. A vadmacska bundája tömöttebb, szürkésvörös, a torok és az ágyék környékén lehet egy 20 forintos érménél nem nagyobb fehér folt. A farka hosszabb, vastagabb, tömöttebb szőr fedi, és 3-7 darab, teljesen körbezáródó fekete gyűrű látható rajta.

A vadmacskákra természetes élőhelyének zsugorodása, mozaikossá válása – a zárt, fás területeket kedveli – mellett a házimacskák jelentik a legnagyobb veszélyt. Amennyiben ugyanis a faj állománya erős, összefüggő, és még kiterjedt élőhely is rendelkezésre áll, a vad rokon nem tűri meg a házi macskát maga mellett. Elűzi a területéről. Ám ha egy állomány megritkul, az állatok nehezen találnak párt maguknak, akkor elfogadják, akár kifejezetten keresik a házi macskák társaságát, és azokkal párosodva hibrid utódaik lesznek.

Ezek az utódok már viselkedésükben és küllemükben is eltérnek az „igazi”, tisztavérű vadmacskáktól. A folyamat előrehaladtával egyre több és több lesz a hibrid egyed, és azok leszármazottai egyre jobban eltávolodnak az eredeti vadmacskavonaltól, így végül lassan, de biztosan felmorzsolódik az érintett állomány.

Kapcsolódó
Már Budapestig merészkednek a vadmacskák
A rejtőzködő ragadozókat legalább olyan nehéz észrevenni, mint megkülönböztetni őket a cirmos házi macskáktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik