Tudomány koronavírus

Új mellékhatásokat fedeztek fel az egyik Covid-oltásnál

Andriy Onufriyenko / Getty Images
Andriy Onufriyenko / Getty Images

Két új, ritka mellékhatását fedezték fel a Covid-19 elleni vakcináknál – írja a The Guardian. A korábban ismeretlen komplikációkat egy 99 millió ember bevonásával készült tanulmány során mutatták ki, de a szakértők kiemelték, hogy ezek ellenére továbbra is megéri az oltásokat választani, hiszen azok haszna jócskán ellensúlyozza az esetleges kockázatokat.

A kutatás szerint a Pfizer és a Moderna mRNS-vakcinái összefügésben lehetnek a szívizomgyulladás és a szívburokgyulladás kialakulásával. Az AstraZeneca oltóanyaga pedig Guillain-Barré-szindrómát, vagyis egy ritka autoimmun betegséget, valamint agyi vénás sinus trombózist, az agyvérzés egy ritka formáját is okozhatja.

Ezek mellett mutattak ki két eddig ismeretlen mellékhatást is: az AstraZeneca vakcinája akut disszeminált encephalomyelitishez, vagyis a gerincvelő és az agy gyulladásához, valamint egy transzverzális myelitis nevű neurológiai rendellenességhez is vezethet.

A szakértők szerint mindkét betegség súlyosnak mondható, viszont a páciensek általában felépülnek belőlük.

Emellett azt is kiemelték, hogy ezen mellékhatások nagyon ritkák, és a transzverzális myelitis például nagyobb eséllyel alakul ki akkor, ha elkapjuk a Covid-19-et, mintha beoltatnánk magunkat. A tudósok véleménye szerint tehát továbbra is megéri beadatni a vakcinát.

Kapcsolódó
Covid miatt bénulhattak meg egy tinédzser hangszálai
Hasonló esetet korábban nem írtak le a szakértők tizenéveseknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik