Tudomány

Ezért lett Amerika az új kontinens neve

ZU_09 / Getty Images
ZU_09 / Getty Images

Amerigo Vespucci olasz navigátor, felfedező 512 éve, 1512. február 22-én halt meg. Róla nevezték el Amerika kontinenseit, ő viszont feltehetőleg erről nem is tudott – írja a Múlt-kor.

Vespucci 1451-ben vagy 1454-ben született, már fiatalon könyveket és térképeket gyűjtött. Amikor Spanyolországban tartózkodott, valószínűleg látta, amint Kolumbusz Kristóf visszatért első útjáról, később pedig személyesen is megismerkedett a felfedezővel.

Vespucci ezután 1497 és 1504 között maga is többször járt Amerikában: saját állítása szerint négy, bizonyíthatóan két utazást tett az Újvilágban, persze ő akkor még úgy tudta, hogy Ázsiában jár. Kolumbusz ebben a hitben is halt meg, Vespucci azonban élete során rádöbbent, hogy egy másik földrészen járt.

Az európai közvélemény is tőle értesült az új kontinens létezéséről, ezért az ő nevéhez kapcsolták annak felfedezését is. Az olasz férfi leveleiben részletesen leírta az új országok éghajlatát, élővilágát, az indiánok életét és megjelenését, sőt házassági és szexuális szokásait, gyermekszülési praktikáit is.

James Ford Bell Library / Wikimedia Commons

Ennek nyomán Martin Waldseemüller német humanista 1507-ben kiadott világtérképén, amely már külön ábrázolta az Újvilágot, annak déli részére az America kifejezést nyomtatta. A név Vespucci latinosított keresztneve ihlette, méghozzá nőnemű alakban, mivel a többi akkor ismert kontinens neve (Europa, Asia, Africa) szintén nőnemű volt. Waldseemüller később megváltoztatta véleményét, de ekkor már késő volt: a sok ezer példányban kinyomtatott térkép révén első elnevezése terjedt el.

Kapcsolódó
Így halt meg Kolumbusz Kristóf
Köszvény kínozta és a balszerencse is tovább sújtotta, mikor 1504-ben végleg visszatért Spanyolországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik