Tudomány

50 év után landolhat ma Amerika a Holdon

Damon Alcorn / 500px / Getty Images
Damon Alcorn / 500px / Getty Images

Ha minden a tervek szerint halad, február 22-én éjszaka az Intuitive Machines történelmet írhat – számol be az IFLScience. A vállalat lehet az első magáncég, amely puha landolást hajt végre a Holdon, ezzel együtt az övé lehet a legközelebbi űreszköz az égitest déli pólusához.

Az Odysseus, azaz az IM-1 múlt héten indult útnak, és a számítások alapján magyar idő szerint február 22-én, 23:49-kor szállhat le a Holdon, a Malapert A-kráterben. A 69 kilométer átmérőjű mélyedés a déli saroktól 300 kilométerre fekszik. A pólushoz való közelséget tekintve a jelenlegi rekorder az indiai Chandrayaan-3, amely tavaly szeptemberben 600 kilométerre jutott a régiótól.

A megcélzott terület a Malapert-hegység közelében van, amely a következő emberes landolás egyik potenciális célpontja. A leszállást 2026 szeptemberében, az Artemis-3-mal hajthatják végre.

Az Odysseus a NASA számos hasznos terhét, valamint magáncégek és kutatóintézetek eszközeit szállítja. A leszállóegység várhatóan számos fontos vizsgálatot végez majd el a felszínen.

Az Intuitive Machines szerint az IM-1 egy úttörő küldetés, amelynek célja a kereskedelmi holdi gazdaság megteremtése, illetve kereskedelmi hasznos terhek és a NASA tudományos és technológiai hasznos terheinek elszállítása. Ezek a rakományok megalapozhatják a Holdon és környékén való fenntartható emberi jelenlétet.

Ha a küldetés sikeres lesz, az Odysseus lesz az első amerikai eszköz, amely az 1972-es Apollo-17 óta leszáll a Holdra.

A siker azonban egyáltalán nem garantált: januárban a szintén amerikai Astrobotic Peregrine nevű egysége még a Holdig sem jutott el, az orosz Luna-25 pedig ugyan 2023 nyarán megkísérelte a landolást, végül a felszínbe csapódott.

Kapcsolódó
Lezuhant a Holdon az orosz Luna-25 űrszonda
Ez a projekt volt az orosz holdkutatási program első küldetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik