Tudomány

Több ezer éves sziklarajzok rejtőznek Amazóniában

Juancho Torres / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Juancho Torres / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Egy új tanulmányban Amazónia kolumbiai részének két őskori lelőhelyét vizsgálják – írja az IFLScience. Az eredmények alapján az emberek mintegy 13 ezer éve telepedtek meg a régióban, 10 ezer éve már sziklarajzokat hoztak létre, 8000 éve pedig elkezdtek földműveléssel foglalkozni.

Mark Robinson, az Exeteri Egyetem kutatója és a tanulmány társszerzője szerint Dél-Amerika benépesítése történelmünk egyik nagy vándorlási folyamata volt, az Amazóniába való megérkezés viszont kevéssé ismert. A friss publikáció segít megérteni a történetet.

Az eredmények alapján az emberek a véltnél korábban érték el a régiót, az adatok emellett a korai megtelepedők életébe is bepillantást engednek. Robinson és kollégái 2017-2018-ban végeztek terepmunkát a kolumbiai a Serranía de La Lindosa régióban, Amazónia peremén. A térségben korábban lenyűgöző sziklarajzokat fedeztek fel.

A kutatók a közelmúltban a környékről származó kőeszközöket, faszenet, ételmaradékokat és más leleteket vizsgálták meg. A talajrétegekben négy aktivitási időszakot azonosítottak, az első nagyjából 12 600 éve kezdődött, és 10 ezer éve ért véget.

Az érintett rétegben okker őrlésére utaló nyomokat is kimutattak, ami arra utal, hogy a Serranía de La Lindosa legkorábbi lakói kezdték el létrehozni a sziklarajzokat.

A helyszínen található állati maradványok alapján a szerzők azt is meg tudták állapítani, hogy az első lakosok többek között piranhákat, kapibarákat, kígyókat, krokodilokat, kajmánokat és teknősöket ettek.

A következő megtelepedési periódusok a kora és középső holocén (9500-5900 évvel ezelőtt), a korai késő holocén (4100-3700 évvel ezelőtt) és a késő holocén (3000-300 évvel ezelőtt) időszakára datálhatóak. Csak az utolsó fázisban azonosították az amazóniai sötét föld jelenlétét, ezen igen termékeny talajtípus nagyban segítette a mezőgazdaságot.

Érdekes módon a holocén közepén több mint ezer évre elhagyták a helyi sziklamenedékeket, ennek okai egyelőre nem világosak. José Iriarte, az Exeteri Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint eredményeik egyértelműen igazolják, hogy a Serranía de La Lindosában már mintegy 12 600 éve megtelepedtek az emberek, és a terület egészen a 17. századig lakott volt. Úgy tűnik, a térség rendkívül vonzó volt a gyűjtögető csoportoknak.

Kapcsolódó
Az egyiptomi piramisoknál ősibb építményt találtak az Andokban
A kőből emelt struktúrát egy vadászó-gyűjtögető közösség hozta létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik