Tudomány

Az egyiptomi piramisoknál ősibb építményt találtak az Andokban

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Egy új tanulmány alapján egy ősi tér, egy úgynevezett plaza maradványaira bukkantak az Andokban, a Callacpuma nevű lelőhelyen – írja az Arkeonews. A struktúrát nomád csoportok építhették több ezer évvel ezelőtt.

Az észak-perui Cajamarca-medencében fekvő plazát nagyméretű, függőlegesen elhelyezett megalitikus kövekből emelték, ilyen technikát korábban nem használtak az Andokban. A tér több mint 3000 méteres magasságban található, és feltételezhetően rituális célokat szolgált.

A plazát 2018-ban tárták fel Jason Toohey és Melissa Murphy, a Wyomingi Egyetem munkatársai, illetve kollégáik. A csapat arra jutott, hogy a kör alakú megalitikus tér a legkorábbi ilyen típusú építmény az Andok északi részén, a szénizotópos kormeghatározás alapján 4750 évvel ezelőtt alakíthatták ki.

A nagy kövek két koncentrikus körben helyezkednek el, amelyek átmérője 18 méter. A struktúra abból az időből származik, amikor a vadászó-gyűjtögető népek a mai Peru területén elkezdtek kifinomultabb társadalmakat létrehozni. A periódusban a tengerparti halászközösségek kereskedni kezdtek a kialakulóban lévő hegyvidéki mezőgazdasági társadalmakkal.

Ez az építmény körülbelül száz évvel az egyiptomi nagy piramisok előtt épült, a Stonehenge-dzsel nagyjából egy időben

– emelte ki Toohey.

A lelőhelyen megmunkált drágaköveket, kristályokat, valamit kerámiatöredékeket fedeztek fel. Ez arra utal, hogy a területet azután is hasznosították, hogy a térség lakói elsajátították a fazekasságot. A teret végül a Layzón-korban (időszámítás előtt 500-200) zárták le egy szertartás keretében.

Az, hogy a félnomád népek ilyen rituális helyszíneket építettek, a hitrendszerükben bekövetkezett változást tükrözi. Úgy tűnik, a korszakban nagyobb hangsúlyt fektettek a csoportos erőfeszítésekre és a régiók közötti együttműködésre.

Kapcsolódó
„Én vagyok az egyetlen élő ember, aki a Stonehenge-ben végzett feltárást”
Timothy Darvillal, a Stonehenge és a neolitikum kimagasló kutatójával beszélgettünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik