Tudomány

Hihetetlenül ritka kincset találtak Bulgáriában

Elképesztően ritka kincsre bukkantak egy bulgáriai falu közelében – írja a Heritage Daily. A leletet egy ókori római temető feltárása közben találták meg, amelyet gazdag földbirtokosok használtak a 3. században.

Amint a helyi történelmi múzeum közleményéből kiderül, a temetkezési helyszínt még ősszel fedezte fel véletlenül egy traktorvezető, aki értesítette a rendőrséget, mert azt hitte, egy bűntény nyomaira talált rá. Azonban miután kiderült, hogy az emberi maradványok ókoriak, régészek érkeztek a helyszínre.

REGIONAL MUSEUM OF HISTORY – VELIKO TARNOVO

A kutatók összesen két sírt vizsgáltak meg, az egyikben egy 1-2 éves gyermek csontjai voltak, akit egy pár arany fülbevalóval, egy üveggyöngyökből készül nyaklánccal, valamint egy cserépedénnyel együtt temettek el. Ebben a hantban apró üvegcséket is találtak, amelyekbe feltehetőleg a gyászolók könnyeit gyűjtötték össze a temetés alatt.

A másik nyughelyen egy 45-49 éves nő és egy 50-60 éves férfi – feltehetőleg a gyermek szülei – maradványai feküdtek egy arany fülbevaló, egy aranyozott medál és egy ezüstbevonatos dísztű társaságában.

Az összes értékes holmi közül a legkülönlegesebb viszont egy ritka bronzból készült medál volt.

REGIONAL MUSEUM OF HISTORY – VELIKO TARNOVO

A szakértők szerint az ékszert a mai Törökország területén verték egy Pergamon nevű városban. Egyik oldalán Caracalla római császár látható a városban tett 214-es látogatása közben, körülötte pedig ógörög írás figyelhető meg. Másik oldalán pedig a császár feje látható közelről, szintén ógörög feliratokkal körülvéve.

Caracalla 198-tól 217-ig uralkodott, és leginkább a Constitutio Antoniniana nevű rendeletéről vált ismertté, amellyel a birodalom összes szabad emberének polgárjogot adott.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik